DARPA wil nieuwe chipsets voor AI

DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) heeft twee projecten aangekondigd voor de ontwikkeling van nieuwe computerchips die betere AI technologie mogelijk maken. De ontwikkeling van betere processoren dreigt namelijk vast te lopen, iets waar vooral de pioniers op AI gebied van beginnen te zweten.

Moore’s law

De afgelopen 50 jaar hebben kloksnelheden van processoren een enorme vlucht gemaakt. We staan er niet dagelijks bij stil, maar de gemiddelde smartphone is krachtiger dan supercomputers een paar decennia geleden. Gordon Moore, een van de oprichters van processorfabrikant Intel, zag al snel een regelmatig patroon in het tempo van de ontwikkelingen. Hij zag dat de complexiteit van computerchips, en daarmee de snelheid, ruwweg elke twee jaar verdubbeld. Dit gegeven kennen we tegenwoordig als Moore’s law.

Moore’s wet heeft het verbazingwekkend lang volgehouden. 50 jaar lang is er eigenlijk geen onderbreking geweest en pasten er meer en meer transistoren op een chip. De laatste jaren lijkt er echter een kentering te zijn. Net nu de vraag naar supersnelle chipsets explodeert door toepassingen als AI claimen experts dat het tempo stagneert. Brian Krzanich, de huidige Intel CEO, zegt hierover: “De laatste twee technologie transities tonen dat de cadans nu eerder twee en een half jaar is dan twee.” Dit komt mede doordat het niet goed meer mogelijk is om chips nog verder te verkleinen. Beneden de 4 nm doet het zogenaamde quantum tunneling effect zich voor. Dit wil zeggen dat electronen, op nano schaal, niet altijd op hun plek kunnen worden gehouden.

Het ERI programma

Om de ontwikkeling van AI, en een Amerikaanse AI voorsprong te behouden, zal deze horde toch genomen moeten worden. Om de ontwikkeling van processoren de benodigde boost te geven, heeft DARPA het ERI programma in leven geroepen.

Het ERI programma is verdeeld in drie onderdelen, zogenaamde thrusts. Elk van deze thrusts zal er op gericht zijn om specifieke vraagstukken aan te pakken. hierbij valt te denken aan het gebruik van onconventionele materialen op chipsets, nieuwe ontwerp technieken of zelfs een geheel nieuwe architectuur. Het zou dus zomaar kunnen dat de processors van de toekomst van de huidige Neumann architectuur zullen zijn afgestapt.

The ERI will kickstart new chips for better AI

De nieuwe space race

Het lijkt er op dat het vergroten van de AI voorsprong, met het ERI programma, weer hoger op het prioriteitenlijstje is gekomen. Zeker nu China grote investeringen doet en met rappe schreden nadert. De strijd om de beste AI algorithmen wordt dan ook weleens gekscherend “de nieuwe space race” genoemd. Het al me dan ook niet verbazen als Europa zich binnenkort ook op het toneel meldt. Belangrijker dan de strijd tussen landen is misschien wel wat voor moois bedrijven en NGO’s met vergaande AI mogelijkheden kunnen doen. Wat dat betreft houd de analogie met de space race aan. Ook toen werden er veel technologie├źn ontwikkeld die uiteindelijk bij de consument terecht zijn gekomen.Die muis die je vast hebt, die laptop waar je op werkt, zijn slechts twee voorbeelden van technologie├źn die bij NASA vandaan komen. Wij kijken in ieder geval uit naar alle nieuwe mogelijkheden die verbeterde chipsets zullen bieden.

Bron: DARPA

Category: Nederlands