De Emiraten hebben een minister voor AI

UAE minister for AI Omar bin Sultan al OlamaDe Verenigde Arabische Emiraten hebben in hun nieuwe kabinet een “AI minister” opgenomen. De 27 jarige Omar Bin Sultan Al Olama zal dit ministerie gaan leiden om de VAE de juiste vaardigheden, kennis en technologie voor de toekomst te geven. Hoewel verschillende landen AI initiatieven onplooien is dit het eerste land dat een dergelijke positie in haar kabinet opneemt.

AI is een internationale topprioriteit

AI wordt door steeds meer landen als topprioriteit gezien. Niet zo lang geleden schreven we bijvoorbeeld over nieuwe onderzoeksprojecten in de Verenigde Staten. Ook China en Rusland hebben AI beiden tot een topprioriteit verheven. Vladimir Putin heeft hierover zelfs gezegd dat de natie die zal leiden in AI uiteindelijk de wereldheerschappij zal hebben. Nu voegt de VAE zich bij dit straatje. Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, de premier en emir van Dubai, heeft het kabinet opdracht gegeven om van de VAE het best voorbereide land ter wereld te maken wat AI en andere emergente technologie├źn betreft.

Andere AI initiavieven in de VAE

Echt een verrassing is het niet dat de VAE voorlopers zijn qua technologie. Het land heeft bijvoorbeeld aangekondigt dat een kwart van de politiemacht in 2030 uit robots zal bestaan. Op dit moment draait er een proef met deze AI agenten. Deze worden gebruikt om drukke gebieden te patrouilleren, aangiften op te nemen, en boetes te betalen. Ook over zelfrijdende auto’s zijn ze heel enthousiast; van de wagenvloot zal ook een kwart in 2030 uit AI bestaan. Hiervoor heeft het Emiraat een deal gesloten met Tesla. Elon Musk zijn bedrijf heeft onlangs een lading Tesla’s geleverd die, hoewel nu nog semi-autonoom, uiteindelijk de zelfrijdende floot moeten vormen.

Bron: Gulfnews

Category: Nederlands