Eerste AI-dokter slaagt voor artsenexamen.

Ben je klaar voor de eerste AI-dokter? In China heeft de eerste robot het schriftelijke deel van het dokters-examen gehaald. Nou het praktijkexamen nog!

Xiaoyi de AI dokter

De Chinese robot Xiaoyi, wat “kleine dokter” betekent, van de startup iFlyTek had wat oefening nodig om de stof onder de knie te krijgen. Bij de eerste poging was Xiaoyi gezakt met 100 van de 600 punten. Niet echt een overnight succes dus. Om de tweede keer meer succes te boeken heeft men de AI een paar dozijn medische boeken, 400.000 medische artikelen en 2 miljoen medische gegevens door laten spitten om te leren hoe je een echte dokter kan worden. Deze keer wist Xiaoyi 456 punten te halen! 96 punten boven het minimum vereiste.

Het slagen voor dit examen is met name indrukwekkend omdat het niet zozeer gaat om kennis uit je hoofd leren maar voor een groot deel om het oplossen van casussen. Het is dus onmogelijk om door middel van brute kracht de vragen op te lossen. In plaats van simpelweg opslaan en oproepen verbind Xiaoyi dus data met elkaar, met indrukwekkende resultaten. Wu Ji, de onderdirecteur van Tsinghua’s electrotechnische faculteit vind dat de uitstekende score van deze AI een bewijs is van het vermogen om te leren, te redeneren en situaties te beoordelen. Zelf nemen we dit nog even met een korreltje zout. Dat een computer goed is geworden in het leggen van verbanden wil natuurlijk niet zeggen dat deze daadwerkelijk zelfstandig kan redeneren en situaties kan beoordelen. Teams van mens en machine werken daarvoor nog steeds het best. Liu Qingfeng, chairman van iFlytek zegt hierover: “Het is niet bedoelt om dokters te vervangen. Het is bedoelt om beter samenwerking tussen mens en machine te bewerkstelligen en efficientie te verhogen.”

Waar robots als Xiaoyi uitblinken is het automatisch opslaan en analyseren van patienteninformatie, met hier en daar een voorzichtige diagnose er aan toegevoegd. Zeker op plekken waar er een tekort aan artsen is kan een dergelijke robot uitkomst bieden.

Xiaoyi zal in maart 2018 op de markt komen. Ligt het aan mij of heeft ie uiterlijk verdacht veel weg van Pepper, de zorgrobot die we oa in Nederland kennen?

Bron: ChinaDaily

Category: Nederlands

Discover more: