A.I. op een verantwoorde manier?

Kunstmatige Intelligentie maakt op dit moment een zeer snelle ontwikkeling door. Slimme algoritmes maken het steeds makkelijker om voorkeuren en gedrag van mensen gedetailleerd te volgen, te interpreteren, te voorspellen en zelfs gericht te beïnvloeden en apparaten worden steeds intelligenter.

De doorbraak wordt echter vooral bepaald doordat de technologie steeds beter in staat is zelfstandig te leren en daarmee ook meer autonoom gaat opereren. Met name dit autonome aspect roept veel vragen op en vraagt om goede randvoorwaarden en ethische kaders, ook wel ‘Responsible AI’ (RAI) genoemd. Hierbij gaat het zowel om verantwoorde als verantwoordelijke AI (AI die geen schadelijke effecten teweeg brengt en waarbij ethische afwegingen worden meegenomen) en AI for Good (AI die specifiek wordt ontwikkeld en ingezet om het maatschappelijk belang te dienen).

Op vrijdag 9 februari organiseren we samen met het SIDN Fonds hier een thema-avond over. Je bent van harte welkom om mee te praten! Schrijf je wel in, want het aantal plaatsen is beperkt.

Hanneke
Latest posts by Hanneke (see all)

Category: Nieuws

Discover more: > >