Achter de Algoritmen

Je kunt de krant niet openslaan of het gaat erover. Journalisten buitelen over elkaar heen en Twitteraars stoken het vuurtje nog eens op. De wereld is in de ban van een nieuwe digitale revolutie: kunstmatige intelligentie. Het lijkt de opvolger van “big data” te zijn. Of eigenlijk, kunstmatige intelligentie lijkt de belofte van big data te gaan inlossen. En er is één toverwoord dat daarvoor zorgt: algoritme.

Algoritmen zijn eigenlijk de wiskundige formules van een computerprogramma, app of website. Zo zorgt het algoritme van Netflix ervoor dat jij andere series krijgt aangeboden dan je buurman. En zo zorgt PageRank (het algoritme van Google) dat je snel de juiste resultaten krijgt bij een zoekopdracht.

Algoritmen zijn de drijvende kracht achter veel aspecten van het dagelijks leven. Toch weten we er helemaal niet zoveel van. Door wie zijn ze gemaakt? Hoe werken ze? Hebben we nog invloed op de uitkomst?

Het project “Achter de Algoritmen” gaat op zoek naar die antwoorden. Met financiële steun van het VOGIN Fonds is de start gemaakt met de lijst der lijsten: the Algorithm Hall of Fame.

Onderzoekers van toonaangevende instituten hebben zich aan deze lijst verbonden. Samen gaan we op zoek naar de algoritmen die iedereen zou moeten kennen. Met de creatieve talenten van WeArePi wordt een aantal van de algoritmen ook verbeeld in een interactieve installatie.

In oktober wordt de eerste tussenstand bekend gemaakt. Lees hier het Engelstalige bericht.

Hanneke
Latest posts by Hanneke (see all)

Category: Nieuws