Monkey Code winnaar hackathon for good

De Haagse Hackathon is gewonnen door Monkey Code. Zij bedachten een open source oplossing die satellietdata combineert met social media data (o.a. relevante Twitter hashtags) om zo gebieden in kaart te brengen die kwetsbaar zijn voor landroof. Volgens de jury waren vooral de nodige herdefiniëring van het probleem en het selecteren van de juiste databronnen lastig bij deze challenge. Monkey Code zette echter net zo lang door totdat er een bruikbare oplossing lag voor eindgebruikers. De jury roemde het creatieve gebruik van social media data als deel van de oplossing.

(FOTO DOOR NILS FLORIAN HIJLKEMA)


Aan de Hackathon for good deden dit weekend ruim 125 tech talenten uit binnen en buitenland mee. De jury koos voor Monkey Code als winnaar omdat ze ondanks de lastige challenge toch hebben doorgezet en roemde het creatieve gebruik van social media data als onderdeel van de oplossing. Met de eerste plaats won team Monkey Code een geldprijs van € 10.000,-. De hackathon is het eerste zichtbare project van het Data Science Initiative, een initiatief van tech ondernemers, universiteiten, overheid en kennisinstellingen in Den Haag die zich inzetten voor vrede, recht en veiligheid door middel van big data en Artificial Intelligence: Tech for good.

Winnaars
De tweede prijs ging naar Hack4Peace. Dit team ging aan de slag met de challenge van NCIA/NATO, hoe herkennen we nepnieuws. Hun ontwikkelde tool is gebaseerd op het opbouwen van een dataset met opruiende en haat-zaaiende beelden en/of teksten. Door middel van Artificial Intelligence kan vervolgens propaganda en fake news automatisch herkend worden. Als deel van de oplossing bedacht het team ook een browser plug-in die propaganda detecteert en filtert en daarbij nieuwe data genereert om het algoritme aan te scherpen en op te kunnen schalen. De jury was onder de indruk van deze technische oplossing, de schaalbaarheid en de focus op de uiteindelijke doelgroep.

De derde prijs werd in de wacht gesleept door PWC2 met hun oplossing voor de challenge van het Rode Kruis/510, het in kaart brengen van schade binnen een rampgebied. De aanpak van team PWC2 combineert op slimme wijze drone- en satellietbeelden om tot een snelle en precieze geautomatiseerde schadeanalyse te komen. Deze informatie is van belang voor het prioriteren van geboden hulp binnen het rampgebied. De jury kende de derde prijs toe vanwege de snelle en accurate werking van de oplossing en de praktische, directe inzetbaarheid.

Hanneke
Latest posts by Hanneke (see all)

Category: Hackathon, Nieuws