AI tegen stropers, illegale houtkap, en andere bedreigingen

De rangers van Wildlife Works in Kenia en Phundundu in Zimbabwe hebben vanaf vandaag een nieuw wapen in de strijd tegen stropers, illegale houtkap, en andere bedreigingen. Dankzij een applicatie van de Nederlandse non-profit Sensing Clues kunnen de rangers hun observaties nu in real-time met elkaar delen en combineren. Sensing Clues wordt geleid door Dr. Jan-Kees Schakel, gepromoveerd op het gebruik van technologie voor criminaliteitsbestrijding. Zijn ontwikkel- en supportteam bestaat uit vrijwilligers en specialisten van maatschappelijk betrokken bedrijven.

“Rangers vormen de voorhoede van natuurbeschermingsorganisaties. Zij zien veel sporen van illegale activiteiten in het gebied, maar konden hun individuele observaties niet eenvoudig met elkaar delen om hier vervolgens gezamenlijke inzichten uit te destilleren. Onze app geeft ze die mogelijkheid. Zij hebben nu een uiterst professionele observatie- en analyse-tool die ze helpt om op basis van de verzamelde informatie gericht in actie te komen..”

Jan-Kees Schakel (Sensing Clues)

Na een testperiode van enkele maanden worden de observaties van de rangers in de applicatie aangevuld met observaties van ‘slimme’ sensoren. Sensing Clues ontwikkelt sensoren die in de natuur geplaatst worden om mens-gerelateerde signalen, zoals radiocontact en geluiden op te vangen. Met behulp van kunstmatige intelligentie worden geweerschoten, motorzagen en bromfietsen automatisch herkend. Deze observaties worden gedeeld met de rangers, die hierdoor direct in actie kunnen komen.

Lees hier het hele artikel.

Hanneke
Latest posts by Hanneke (see all)

Category: NGO, Nieuws