Nieuws

AI tegen stropers, illegale houtkap, en andere bedreigingen

De rangers van Wildlife Works in Kenia en Phundundu in Zimbabwe hebben vanaf vandaag een nieuw wapen in de strijd tegen stropers, illegale houtkap, en andere bedreigingen. Dankzij een applicatie van de Nederlandse non-profit Sensing Clues kunnen de rangers hun observaties nu in real-time met elkaar delen en combineren. Sensing Clues wordt geleid door Dr. Jan-Kees Schakel, gepromoveerd op het gebruik van technologie voor criminaliteitsbestrijding. Zijn ontwikkel- en supportteam bestaat uit vrijwilligers en specialisten van maatschappelijk betrokken bedrijven.

Read More

> Read full AI tegen stropers, illegale houtkap, en andere bedreigingen post


Artificial Intelligence in 2030

“In 2030, the greatest set of questions will involve how perceptions of AI and their application will influence the trajectory of civil rights in the future. Questions about privacy, speech, the right of assembly and technological construction of personhood will all re-emerge in this new AI context, throwing into question our deepest-held beliefs about equality and opportunity for all,” says Sonia Katyal, co-director of the Berkeley Center for Law and Technology.

Read More

> Read full Artificial Intelligence in 2030 post


AI voor allen!

AI for Good is een van de initiatiefnemers van de Nationale AI-cursus die vandaar is gelanceerd. Met deze gratis online cursus wordt uitgelegd wat artificial intelligence (AI) is, waar het al in gebruikt wordt en wat de verdere mogelijkheden zijn.

Read More

> Read full AI voor allen! post


Monkey Code winnaar hackathon for good

De Haagse Hackathon is gewonnen door Monkey Code. Zij bedachten een open source oplossing die satellietdata combineert met social media data (o.a. relevante Twitter hashtags) om zo gebieden in kaart te brengen die kwetsbaar zijn voor landroof. Volgens de jury waren vooral de nodige herdefiniëring van het probleem en het selecteren van de juiste databronnen lastig bij deze challenge. Monkey Code zette echter net zo lang door totdat er een bruikbare oplossing lag voor eindgebruikers. De jury roemde het creatieve gebruik van social media data als deel van de oplossing.

(FOTO DOOR NILS FLORIAN HIJLKEMA)

Read More

> Read full Monkey Code winnaar hackathon for good post


AI for Social Good

Google is issuing an open call to organizations around the world to submit their ideas for how they could use AI to help address societal challenges. Selected organizations will receive support from Google’s AI experts as well as grant funding from a 25 Million USD pool.

Google dot Org
Google.org is the charitable arm of Google. So far the organization has committed roughly US$100 million in investments and grants to nonprofits annually. Right now they’re looking for projects across a range of social impact domains and levels of technical expertise, from organizations that are experienced in AI to those with an idea for how they could be putting their data to better use.

Google is committing resources and $25 million to address societal challenges.

> Read full AI for Social Good post


De Asilomar richtlijnen voor AI

Aan de kust van Californië bevindt zich een conferentieoord met de naam Asilomar. Toen daar in 2017 de creme de la creme van onderzoekers op het gebied van Kunstmatige Intelligentie (AI) samenkwam, publiceerden zij de ‘23 principles to guide beneficial AI development’.

Je moet de richtlijnen zien als een pleidooi –misschien wel noodkreet- van de belangrijkste AI-onderzoekers om ervoor te zorgen dat hun (fundamentele) werk geen negatieve toepassingen of gevolgen op de lange termijn zal hebben. Op de website van het Future of Life Institute is de lijst gepubliceerd en inmiddels ondertekend door meer dan 1250 computerwetenschappers en 2500 vooraanstaande denkers uit andere gebieden. De tekst is vertaald naar het Chinees, Duits, Japans, Koreaans en Russisch. Read More

> Read full De Asilomar richtlijnen voor AI post


Achter de Algoritmen

Je kunt de krant niet openslaan of het gaat erover. Journalisten buitelen over elkaar heen en Twitteraars stoken het vuurtje nog eens op. De wereld is in de ban van een nieuwe digitale revolutie: kunstmatige intelligentie. Het lijkt de opvolger van “big data” te zijn. Of eigenlijk, kunstmatige intelligentie lijkt de belofte van big data te gaan inlossen. En er is één toverwoord dat daarvoor zorgt: algoritme. Read More

> Read full Achter de Algoritmen post


De verplichte vredespijp van Sundar Pichai (Google)

“Wij vinden dat Google en oorlogsvoering niet samen kunnen gaan.” Zo begint de brief die duizenden medewerkers van Google aan hun CEO hebben gestuurd. Daarmee eisen ze dat Project Maven direct wordt stop gezet en dat Google een helder en eenduidig beleid formuleert waarin staat dat het bedrijf (of gelieerde bedrijven) zich nooit met technologie zal bezighouden dat voor oorlogsvoering wordt gebruikt. Read More

> Read full De verplichte vredespijp van Sundar Pichai (Google) post


Tada Toolkit

Data is overal! Big data, small data, persoonlijke data. Maar wat gebeurt er met die data? Van wie zijn de datasets? Profiteert iedereen er evenredig van? En wie ontwikkelt de algoritmen? Het zijn vragen die in elke snel digitaliserende regio leven. Een groep professionals is op uitnodiging van de Economic Board aan de slag gegaan met deze vragen. De uitkomst is een manifest: TADA!

Read More

> Read full Tada Toolkit post


Algorithm Hall of Fame

Waar zouden we zijn zonder algoritmen? De makers van deze video hebben het antwoord!

> Read full Algorithm Hall of Fame post